profesjonalne usługi asenizacyjne w Warszawie
Czy usługi asenizacyjne są niezbędne w Warszawie?
Styczeń 23, 2016
Ranking kont firmowych
Lipiec 11, 2016

Karaiby, kraina wysp i morza, znane są z oryginalnej i bardzo zdrowej kuchni. Jest ona aromatyczna i kolorowa, zaś o jej oryginalności świadczą najlepiej rzadko spotykane składniki. Położenie geograficzne i warunki naturalne panujące na poszczególnych wyspach karaibskich sprawiły, że podstawą tutejszej kuchni są owoce morza oraz ryby. Można je podawać na wiele sposobów. Można z nich przygotować szaszłyki, można zapiec je z ziołami, można również dusić je w smakowitych sosach. Zdrowe i lekkostrawne ryby pozwalają zachować dobrą formę oraz szczupłą sylwetkę.To wszystko sprawia, że dieta karaibska cieszy się dużą popularnością.​ Oprócz ryb i owoców morza jada się również wiele owoców. Są one dodawane nie tylko do słodkich potraw, a bardzo często są dodatkiem do pikantnych dań. Mieszkańcy Karaibów cenią sobie w szczególności owoce nadziewane mielonym mięsem lub farszem z krewetek. Liście bananowca są często wykorzystywane do faszerowania mięs, dzięki czemu dania mięsne wyróżniają się wyjątkowym aromatem. Do mięs często podawany jest również sos kokosowy. W owoców często pojawiają się w karaibskiej diecie owoce mango, papaje, cytrusy oraz ananasy.​ Oprócz owoców często na talerzach mieszkańców karaibskich wysp pojawiają się warzywa. Najbardziej cenionymi na Karaibach warzywami są bataty oraz bulwy manioku – niezwykle sycące oraz zdrowe. Warzywa te mają bardzo duże wartości odżywcze. Zawarta jest w nich skrobia oraz białko, związki mineralne oraz witaminy. Spożywanie ich pomaga wzmocnić nerki oraz żołądek. Można je podawać na wiele sposobów. Gotowane lub smażone, stosowane do farszów czy do ciast cieszą się niesłabnącym powodzeniem.​

Ważną rolę w kuchni karaibskiej odgrywa arnota, której nasiona są wykorzystywane do barwienia dań na czerwono. Jest ona podstawowym składnikiem popularnego na Jamajce sosu, który podawany jest jako dodatek do dań z dorsza. Często dodawana jest ona również do duszonych mięs. Ma wiele zalet dla ludzkiego zdrowia: oczyszcza organizm, poprawia trawienie, często jest również stosowana przy schorzeniach wątroby.​

Z przypraw stosowanych w na karaibskich wyspach warto wymienić w szczególności curry oraz ziele angielskie. Ta ostatnia przyprawa ceniona jest przede wszystkim przez mieszkańców Jamajki. Zainteresował Ciebie ten temat? Więcej na http://cookandlove.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce cookies.
Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies? Zgadzam się